Boende handlar inte bara om kvadratmetrar och material på golv och väggar eller vitvaror, det är nog så viktigt, men ens bostad handlar lika mycket om hälsa och välmående. Jag vill trivas i mitt hem, må bra där. Liten härd är guld värd, mitt hem är min borg, borta bra men hemma bäst och fyra väggar gör inget hem. Ordspråken är många som tar fasta på just välmåendet.
Konst och kultur är utmärkta ”piller” till hur man trivs.
Färsk forskning visar till och med att kultur minskar risken för depression. Risken för att drabbas av depression som äldre minskar om du går på bio, teater eller museum. Det visar en ny brittisk långtidsstudie. För äldre som tar del av olika sorters kulturutbud minst en gång i månaden minskar risken för depression med 48 procent. För dem som regelbundet men något mer sällan konsumerar kultur minskar risken med 32 procent. Resultaten bygger på data från 2 148 britter som följts under 10 år, och det finns ingen anledning att tro att vi svenskar skulle vara annorlunda.
Hälsa handlar inte bara om att äta rätt och motionera. Även stimulans av hjärnan är en viktig del i ett friskare liv. För allmännyttiga Lulebo med hyreslägenheter och affärslokaler i de flesta delar av Luleå kommun, har konstutsmyckningar hög prioritet och genom åren har vi haft möjlighet att satsa på konst i våra bostadsområden.
– Konst och kultur är ett naturligt inslag som finns med i planeringen av våra nybyggnadsprojekt, säger Anders Hannerfors, chef för Lulebos Fastighetsutveckling.
– Konstverken finns på platser där vi vistas och umgås; i trappuppgångar, på husfasader, vid entréer och i grönområden och den bidrar till att skapa trivsamma boendemiljöer, stolthet över sin närmiljö och i många fall tid till eftertanke.
Därför gav Lulebo Annica V Waara i uppdrag att måla totalt 14 målningar som utsmyckning till alla våningsplan i Bergnäsets trygghetsboende. Syftet var att gestalta Luleå med dess kustlandskap och ljus. Gestaltningarna som sammanfattar livet i Norrbottens huvudstad, i skärgården och vid havet tar betraktaren på en tur ut till den yttersta skärgården med början i stadens bägge hamnar. Målningarna mäter 4,5 meter på bredden och 1,6 meter på höjden och är därmed de största som Annica V Waara någonsin gjort. Formatet fungerade fint då Lulebo ställde en del av trygghetsboendets garage till förfogande där Annica hade sin egen ateljé.
Annica V Waara målar i akryl, vanligtvis på canvas, men den här gången var det på stora träfiberskivor, tre separata skivor som sattes ihop till en målning.
– Jag målade mycket kubistisk stil då, så det här var verkligen ett helt nytt område för mig, berättar hon.
– Eftersom målningarna skulle hängas upp på ett trygghetsboende valde jag medvetet att måla platser som människor känner igen. Jag tänker att det ger en viss trygghetskänsla samtidigt som målningarna kan inspirera till glädjande minnen och samtal.
Utöver målandet och skulpterandet arbetar Annica som inredningsdesigner, och formger allt från hotell till kontorslandskap.
– Just nu arbetar jag på de beställningar jag fick under tiden som jag gjorde målningarna till Lulebo. För de slukade verkligen all min tid, skrattar hon. Men ett underbart uppdrag var det.