Denna artikel är en annons

Lunet och Kalejdo ger Luleå smarta digitala hem

Bild 1 av 2 Mobiltelefon, padda, dator ... Vi blir alltmer uppkopplade – och det kan användas smart för allas bästa. Och alla tjänster kan styras via en och samma app.
Bild 2 av 2 Johan Falk, affärs- och marknadschef hos Lunet tillsammans med Erik Dahlström, vd för Kalejdo i startgroparna för ett nytt stort samarbete för det smarta hemmet.

Nu kommer Luleåborna att få en bekvämare och tryggare vardag med smarta digitala lösningar. Det är Lunet som tillsammans med Kalejdo Bredband påbörjat ett samarbete för smarta hem. Under vintern pågår ett pilotprojekt där kunder får utvärdera ett startpaket innan den lanseras som en tjänst i stadsnätet.

Med startpaketet, som är en bastjänst och en grund för framtida tjänster, kan man till exempel styra belysningen, se när dörrar öppnas och stängs och få en överblick över energiförbrukningen. Belysningssystemet Philips Hue är integrerat i plattformen och kan köpas till. Utvecklingen kommer att fokusera på ”smarta hem”-lösningar inom säkerhet, bekvämlighet och hållbarhet med nya  lokalanpassade tjänster i fokus. För att komma i gång med tjänsten behövs bara tillgång till stadsnätet.

Datatrafiken går direkt genom fibernätet så det behövs ingen internetuppkoppling för att tjänsten ska fungera. Det gör tekniken stabil och pålitlig med bra driftsäkerhet och hög säkerhet. Informationen delas heller inte med någon annan vilket innebär full integritet för slutanvändaren.

Smarta hem är i sig inget nytt fenomen och interaktiva lösningar i hemmet är i dag ett måste för många människor. Användbarheten hittar hela tiden nya vägar. Det finns många olika lösningar på marknaden i dag men många av dessa bygger på slutna plattformar låsta till en specifik leverantör. Samarbetet mellan Lunet och Kalejdo Bredband bygger på en öppen tjänsteplattform för smarta hem baserad på Indentives IoT-plattform Connective vilket gör det möjligt för tjänsteleverantörer inom olika områden att erbjuda sina tjänster. Alla tjänster kan styras via en och samma app.

– För oss är det viktigt att kunna lyfta fram nya typer av tjänster i stadsnätet och öppenheten är väldigt central för oss. Fri konkurrens bland de tjänster som erbjuds gör att människor kan välja fritt, säger Johan Falk, Affärs- och marknadschef hos Lunet.

De tjänster som redan finns kommer att utvecklas för att få utökad funktionalitet och nya användningsområden. Nya tjänster tillkommer och utvecklas. Produkter från ledande tillverkare kommer att vara integrerade i plattformen och det kommer även att finnas en kameratjänst som kan kombineras med andra tjänster.

– Tillsammans med Kalejdo Bredband kommer vi att fortsätta arbetet för att hitta andra lokalanpassade tjänster genom samarbeten med lokala aktörer, säger Johan Falk.