Det går bättre för Luleå i förhållande till regionen i stort när det gäller befolkningsstatistiken. Luleå hade 2018 en befolkningsökning med 350 personer, medan Norrbottens län totalt gick minus. När Facebook valde Luleå för att etablera sin serverhall – som de nu bygger ut – har fler företag visat intresse för att etablera sig här. Nu behövs arbetskraft.
– Vi arbetar hårt med att locka tillbaka utflyttade Luleåbor samt att behålla så många av universitetets studenter som möjligt, framför allt kvinnor. En mycket viktig målgrupp är våra nyanlända, Luleå är bra på att få ut många i arbetslivet. Det finns också planer på att locka människor från Europa, exempelvis från Storbritannien. Men utvecklingen går för långsamt och skatteintäkterna räcker inte för att ombesörja en åldrande befolkning, säger Mikael Lekfalk.
Det är alltså inte bara pengarna som saknas, det saknas också människor med rätt kompetens. Det finns alltför få lärare, undersköterskor och sjuksköterskor för att fylla behoven – och det är en brist som Luleå delar med hela landet.
– Svaret som vi ser är att effektivisera våra verksamheter och att anstränga oss ännu mer för att öka vår attraktionskraft i syfte att bli ett självklart alternativ för företagsetableringar och som boendeort, säger Mikael Lekfalk.
Redan nu finns digital teknik som skulle kunna användas inom vård och omsorg, och som skulle göra det enklare för brukaren. Tankar finns också på att öka digitaliseringen inom skolan för att sänka arbetsbelastningen för lärarna.